background

A confident woman. She knows what she wants and gets it. She is aware of her flaws, but she doesn’t obsess over them and instead thinks that maybe (just maybe) they actually add to her unique beauty. She is passionate. She loves life. She is comfortable in her own skin and owns her sexuality, but uses it purely for good. She does not see other women as her enemy and competes only with herself to do her best at all times and to be her best at all times. She is forthright, honest, disarmingly herself and tries to be no one else. She is having fun and she is sexy and you just want to be around her to soak up some of those good vibes. She isn’t perfect, but she doesn’t care because she is hot. And so are you.

Follow DIANE SERA...

I'M SHRINKING

Friday, October 28, 2011

More of my fitness progress??

My best gym buddy 'The Trademill'...

Dear buddy,
i've been spending almost 1years running on you....
the progress of my fitness getting excellent becoz of you....
but today, i'd only mampu lari 45mins & burns 300kcal...
sorry for dissapointing you...
next time i will try harder to achieve my target by running 30mins with burn 300kcal...
It's maybe hard for me, but i know you will always burn my spirit everytime u accompany me~
thanx buddy!


Long story short:

Current Weight 31/10/11 : 58.4kg

Stamina & energy level: High

Metabolisme: high

Calories burned per shot : 950kcal ( 3hours at gym)
** hours doesnt matter to me~

Waistline size for jeans: 30cm
** xpernah pkai size bawah 32cm in my whole life!!

Trademill highest speed level achievement: 10.0 (45mins)

For weight lifting, i'm only focusing on HEAVYYYY weight only...no more light weight...becoz my trainer told me to do so.... i've already get my bicep muscle popping out but my tricep still wobbly.... need more time & effort to get hard solid tricep~

Now, i also can do 45degress sit ups 40x pershot non stop...my abs getting less wobbly than before...but still got long way to go to hve solid pax abs...


*Push more Diane!! More!!! lagi 10kg bags of fats jew to remove before the deadline arrive..
1ST JANUARY 2012!!!


Wednesday, October 26, 2011

Biler di ambang2 akhir bulan !!

Biler dah nak sampai akhir bulan, dalam wallet tinggal bape hengget, dlm acc bank plak dah infinity....cedeyh~~~ tapi tetap ade ati nak jalan2 cari mamam!
baaaddd habit tu, diane~~

So, ape nak nak mamam di saat2 pokt kering nih???
Maka, concept kali ni adelah low budget dine...
hehehehe~~~

Mula2, kite cari tempat mamam yang deeekkaaattt jew dgn tempat keje....di sebabkan hubby i & i tempat keje sebelah2, ktorg decide mamam kat satu warung sempoi2 ni... rupe warung tu memang sempoi belake...pakai payung lipat & bentang meja krusi kayu camtu jew....tapi biler tang menu die, mmg best!!

Green Jade dekat area Taman Universiti (area brhampiran UTM & Medan Selera Tmn. U) adelah satu warung yang ade touch of Chinese Muslim style.... bosnyew quite young and my hubby know him quite well...

Disebabkan budget dlm poket ktorg ni veryyy looww, ktorg order yang simple2 jew...
but i nak gak order signature dish kat cni! dengar citer, sedap...
dats y im dying to try it!



Ape yang ktorg order?? Nasi Kung Pao & Nasi Lemak Kukus....
cawan die cute sebab guna jam nyer jar....suker!




Mine was the signature dish: Nasi Kung Pao!!!
TERBAEK DI DUNIA!!!
sangat pekat & menusuk ditekak kesedapannyew!!!



Ni hubby punyer: Nasi Lemak Kukus Chinese Style~ healthy sebab kurang minyak & santan!!


Overall rating:

Food - 7/10
Enviro & Interior - 6/10
Service - 6/10

Ade macamlah menu kat cni...yang penting dish die byk berunsurkan chinese2 food preparation...less oil, less santan & healthy sikit lah~ tapi tengok menu ape yg korang order gak ar~

Ingat, Warung Green Jade terletak bersebelahan Medan Selera Taman Universiti....


Pada ari2 yang seterusnyew, selepas penat bekerja sepanjang ari, me and my hubby p jejalan kat area Larkin Bomba....Mne yang org Johor mesti familiar dgn tempat ni...tempat paling top kat Johor!! klo u guys singgah JB, klo xsinggah warung cni, rugi korang xmerasa Johorean Famous local dish, KACANG POOL HAJI!!!!

fuhhh~ SUPPERRBBB!! DE BEST IN DE WORLD!!

Ni yang ktorg order...

Appertizer: Tauhu Bakar
Main Course: Sets Kacang Pool
Dessert: Ais Jelly

Try u guys tengok betol2 kacang pool tu???

Drooling x???
hahahahhaa!!!
Johor Famous Local Dish!!!


Sebagai penyejok tekak yang pedas tergeget cili, ais jelly lah jawapannyewww~


Food - 9/10
Enviro & Interior - 6/10
Service - 6/10

Ni alamatnyew:

Nama Gerai : Kacang Pool Haji
Lokasi : Medan Selera Larkin
Wajib Order : Kacang Pool
Waktu Perniagaan : 7:00AM – 1.00AM


Macam biase ar di ari2 seterusnyew, me & hubby memang kaki berjalan xkire balek keje or time cuti....

and one nite tu, pas blek tengok wayang kat City Square, JB town, our perot mula berdendang Ghazal xhenti~
Biler ktorg lalu kat Jam Besar MBJB, ktorg terus singgah kat payung2 & lori2 makanan yg bersusun kat area tuh....

Yup, this is one of our favourite place to eat.....Yong Tau Foo Cucuk MBJB!!!!

ade baaaaaanyyyaaaakkk sgt lori2 kecik ni jual yong tau foo...Klo korang lalu sepajang2 jalan tu, memang peniaga2 tu akn approach korg tuk makan kat tempat dorang...depends pade koranglah nk pilih yang mane satu....kebanyakkan nyer xde beza pon...harge lebih kurang same & pilihan yang ade pon lebih kurang same~



Time hujan2 macam ni laaaaaa sedap melantak yong tau foo~~
huisyyhhh~~~ pasal calories, xyah riso ar....bedal ar bape banyak yang korang nak~~



ni ktorg punyew dinner~~



Overall rating:

Food - 8/10
Enviro & Interior - 6/10
Service - 6/10

Ni alamatnyew:

Dekat dataran Jam Besar MBJB bersebelahan Hospital Sultanah Aminah~


In the other hands, kalo rase poket dah betol2 kering, lets ber'barbeque'ing kat rumah jew lahh~~~ huhuhuhu~~~

Ni barbeque yang di prepare oleh hubby i, Cheff Waliuddin~~
Niceeee~~~



OK~ tu lah cikit citer pasal makan luar on low budget.... murah & sedap!!!
kne pandai cari ar....macam ktorg ni....memang kaki makan pon~ ktorg agak expert pilih2 tempat makan kt area JB ni~ maklumlah, hometown ktorg~~






Owh! yang ni plak hasil ukiran dari Cheff Walee... disebabkan bunga xde utk die bagi kat "wifey" die ni, carrot kat sebelah dicapai & teros di ukir spontaneous~ than he give it to me a.k.a his future wife..hehehhehe~~

"u are so saaaweet ~~~~ tq~~~"

;)

Friday, October 21, 2011

Wednesday, October 19, 2011

Motivates Me More (1)

Yeah yeah yeah Adele~~
u just stay there in your fat bottom enjoying smoking everyday...
pity u Adele....
U have the voice & the face...but u dont have the health & fitness quality of living....
just carry on wat u r doing & yr shameless mindset bout health....
i love yr voice, your song, your talent & your face...
but i dont like ur brain & mindset....
no 'brain' at all....

sorry adele,
while u r sitting, smoking, eating more while writting your song,
i'm here on my way workout hard & harder everyday to have these body

not skinny....
but healthy, fit & strong figure looking~
bcoz that's shows how strong & focus u are~

Friday, October 14, 2011

NEVER EVER GIVE UP IN LIFE !! ..

Today i nk story u guys telatah kat gym malam semalam...From my experience ari2 hitting gym, mmg macam2 ragam org kt dapat tgk....ade yg kelakar, ade yg annoying, ade yg releh chill2, ade yg brlagak hebat wlwpn xprnh men gym sblm ni & macam2lah....

Entry kali ni maybe panjang sikit sebab nk share wit u guys how to stay maintain biler korg dah start hitting gym..

Setiap kali member2 gurlz i yg nak ikot i p gym, i am so happy to hear dat sbb at least i ade kawan tuk workout sesame....and always i remind kat dorg, klo dh start men gym, jangaaannnlaahh berenti separuh jalan...bahaye!!! sbb time tu muscles korg tgh pump up and pertambahan muscle berlaku tanpe korg sedar....pertambahan muscle ni bagus untuk kill all korg punyer lemak2 dlm badan tu...muscle yang dimaksudkan adelah 'LEAN MUSCLE', bukan muscle yg besar2 mcm lelaki punyer...pompan perlu ade lean muscle tuk nampak fit & sihat~ Tapi some of girls yang degil....org dh cakap continue men gym, jgn benti half way klo korg xmo gemok... tp last2 korg brenti gak men gym!! hadooii!!!

Biler di tanyer apesal korg dh xp gym lagi??? Jawapan dorg ade macam2... ade beberapa jawapan yang i dapat collect dari pompan2 yg serik nak p gym:

1) "....... xmo ar aku p lagi, penat babe!!! saket badan aku esok pagi!!! nk buat keje pon xlarat!!! xnak arr!!''

(my answer: mmglah badan korang akan sakit disebabkan muscles sore bagi yg xpernah men gym....korang knelah tahan sakit mcm ni selama seminggu....muscle sore disebabkan sume tisu2 muscle korg tore tuk hasilkan lebih byk muscle baru lagi~~)

2) " aku tensionlah anne!!! apesal aq timbang berat aku xturun2 walaupun dh seminggu aku p gym!!! xnak ar p gym lagi!!! membazir duet jer!! makin berat jer bdn aku ni!"

(my answer: klo kes ni plak ade byk reasons....maybe sebab u xjage makan....klo u dh start men gym & active workout, tahap makan mcm jin u akn makin meningkat...makan makin melampau2...tapi ingat bende ni simptom2 yg biase berlaku kpd kaki gym...lagi byk u workout, lagi luas tekak u melahang & lg kerap perut u guys akn lapar...sbb makanan tu adelah energy source kt...klo dh burn byk & energy pon dh low, mesti badan meronta2 mintak fuel up! biaselah tu...xde yang salahnyer klo kt makan pas workout malah digalakkan lagi~

tapi yang membuatnyer salah adelah ape yang kite makan tuh....mentang2lah ko joyah ko dah pegi gym and burn sampai 800kcal or lebih, then balek rumah ko melantak kari ayam mamak dgn beriani gam!!! MEMANG GEMOK BALEK AR KO JOYAH!!! tolonglah makan makanan yg non oily, non santan, non sugar and non sodium salt berlebihan.....barulah ko nk telan bape byk pon, org xlarang! badan ko pon xmeragam beratnyer nnti~

Lagi satu reason tuk case ni, kne ati2...pertambahan berat badan waktu2 korg baru2 nk berjinak gym, mmg akn mendadak naek...ini disebabkan berat muscle & berat air korang mkn meningkat...berat lemak masih belum tersentuh biler berat muscle & air xsettle lagi...from my experience, at least kne tggu 3bulan continously men gym, baru ar unbalance muscle & water weight akn hilang...biler dh hilang barulah metabolisme kt meningkat & lemak akn terbakar senang....sebab tu lah klo nak men gym biar commit sepajang hidop, bukan sementara jew~~)

3) "apesal ha ari2 aku timbang berat aku xturun2 pon, takat tu jewlah...aritu turun mcm bidan terjun, tp dh beberape minggu ni, gerak sikit pon xmau!! rosak ape penimbang ni!! tension aku!! ade kne humban keluar tingkap gym ni kang!!!"

(my answer: tipah oh tipah! ko sekarang dlm peringkat plateau~~ maksudnyew berat ko dh sampai limit penurunan die....aritu die turun laju jew sbb yang ko burn aritu lemak temporary/xtepu lagi....tapi biler dh 3bulan ko men gym & badan ko pon dh boleyh baca trick ko nk pakse die pecah lemak lagi, mmg die naek berang sebab die xnk bagi ko turunkan lagi...die dh masak sgt aktiviti ari2 yg ko buat tuk pecahkan lemak dlm bdn ni.... tapi baguslah, at least ko dh brjaya kawal diet & exercise selame 3bln yg lepas....jangan give up!! tuk pecahkan plateau ko, ko kne men tipu kat badan ko ni...ko kne tukar blek regimen routine yang ko dh buat ari2 yg bt bdn ko dh hafal dah~~~ tukar jenis senaman & tukar cara ko makan....lebihkan lagi waktu bersenam and bykkn lagi target kalori yg ko nk burn one shot ko kt gym....buat ar dlm 2 or 3 bulan secara consistant, sure boleyh!! aku xtipu ko~~)

4) ''.....xnak aku p gym! segan ar....sume lelaki jek aku tengok! xselamat aku rase!...."

(my answer: setakat from my experiencelah, belom lagi ade mamat2 yang datang gym tuk mengade2 & mengacau2 org~ sbb tujuan utama dorg dtg sne tuk buat badan dorang...dorang focus....xde ms nak mengorat2 & dorg pon xinterested sesi ngorat2 ni sbb masing2 fighting tuk bina badan sape lagi hebat....so, xyahlah ko nk malu xbrtempat~ aku dah setengah tahun men gym, xde org pon brani kaco...klo misal kate ade gak, ko jerit or report jew kat instructor gym tu biar mamat2 gatal tu kne terajang kuar gym)

5) " malas nak p lagi ar, xde mase! xsempat!! byk lagi bende nk kne buat!

(my answer: owh, ok...depends on yr time management....yang penting jangan terus stop, membuak badan ko naek nnti)

6) Aku rs macam xberbaloi jew p gym dgn bayaran macam tuh...mahal tuh!!! klo nk ambik monthly, takut xleyh datang hari2 plak...

(my answer: depends on u guys punyer financial jugak....klo rase mahal tuk masuk per entry, ambik monthly sbb lalunyer 2xgande murah dr per entry...xpayah nak register kat gym2 berjename2 hebat klo korg cant afford...yg penting gym tu dekat dgn rumah, senang p blek, selesa, equipment bagus & service ok! tu dah cukup...klo takat nak gym yang gah2 tapi klo diri korg sendri xde kesungguhan nk workout, xguna jugak....as for me, i lagi suke daftar monthly sbb i akn pakse dri i datang ari2...klo xdtg rase rugi plak dh bayar...and dats some part of how to motivate ourselve being commit to gym...

7) Next week i p gym ar! i kne beli kasut sport yang RM500 punyer tuh! baru lah ade 'class' datang gym~

(my answer: errrr??? agak banyak gak ar kes ni yang berlaku....beli kasut mahal2, n siap 'bau kedai' lagi ms die dtg gym tuh...kasot die mmg terbaek ar di antara org len!! beg die, shaker bottle die, outfit die and mcm2lah...sume nak ade brand yang gempak2....al-maklumlah perempuankan~~~ tapi xguna jugak klo sume barang2 dibeli mahal2 tapi lekat kt gym takat setengah jam then dah blek trus...esok luse tulat dh xnmpk dak batang hidong die~~ hummmm~~ xtahu ape masalah & motif minah2 jenis macam tuh~)

8) "....omgieee~~ do u see dat girl over there?? wat she's wearing?? so not cool...tgk outfit gym kt, barulah ade sassy & hot gym chic~ hahaha~ we are so hot here~~"

(my answer: hoi minah!! ko dtg gym takat nk pkai baju macam sarung nangke ketat2 mcm ni dgn badan ko yg ber'bonet' besar lebar kt belakang tu & wobble2 ms lari ats treadmill, ade ati nk ngumpat org len...walaupn minah tu xdress up ketat2 mcm korg or outfit die xsesexy korg, to die rajin men gym taw!! korg nih?? aku xpernah nampak pon kt gym ni??!! datang2 nk mengedik2 plak... tarek suar kt ponggong lebar ko tu kangg~~~ ketat mcm getah aq tgk suar ko dgn baju senteng ko...bdn xlawa mne pon....geleber2 lemak sne sini....huisyyhhh~ bt panas line lah ko ni~)

9) '' lagu best seyh!! joget jom korang!!" (sambil2 joget tergedik2 depan cermin gym & diperhatikan mamat2 len)

(my answer: aq rs korang salah tempat.....malam2 mcm ni korg xpatut p gym, ni bkn tempat korg....tmpt korg kt clubbing sne.....kt cni org dtg tuk workout, bukan tuk tergedix2...)


annnnddd soooooo much more case2 yg menyebabkan perempuan susah nak stick kt gym~ HAHAHHA~ cerita ats dasar pengalaman i.....

Just remember one thing lah, once dh hit gym, kne commitlah.....dtg gym bukan sbb nk kurus or sbb len, tapi dtg gym sbb dh ade kesedaran nak fit and jage kesihatan diri....

Ni ade satu video yang i tengok tuk motivation dri i..... tgk macam mne gagahnyer die lari sampai ke garis penamat walaupun die tercedera teruk mase half journey die....kagum i dn die nih~






I nak share some of interesting article from blog my fitness instructor, Abg Kevin http://kevinzahri.com



7 Alasan Orang Malas Bersenam...


(trust me, i've been in these situation before i realize fitness tu adelah bende yang berharga dlm life kite)

Alasan #1 – “Saya sangat sibuk, mana ada masa nak bersenam!”

Anda tidak akan pernah sibuk untuk bersenam! Bersenam ialah suatu kewajipan selagi kita masih hidup (dan jika mahu hidup panjang!). Jika anda sangat sibuk dan langsung tidak ada masa untuk luangkan masa ‘berharga’ anda walaupun 20 minit sehari, jadilah lebih aktif! Gunakan tangga berbanding lif. Cuba kurangkan penggunaan kenderaan. Jika sangat perlu, letak kereta anda sejauh mungkin supaya anda masih perlu berjalan ke destinasi yang anda ingin tuju.

Okay anda mungkin berpendapat bahawa perkara-perkara ini adalah ‘remeh’ dan tidak mungkin membantu anda dalam mencapai objektif anda. Tetapi, jika anda mengambil langkah-langkah ini setiap hari, ianya akan memberi kesan lebih dalam jangka panjang! Sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit juga kan!

Alasan #2 – “Buat apa bersenam? Saya telah ditakdirkan sebagai seorang gemuk!”

Saya berpendapat bahawa ini merupakan alasan yang tidak boleh diterima sama sekali! Ia seperti mengaku bahawa ada yang tidak kena tentang diri anda tetapi anda tidak mahu mengambil langkah proaktif untuk mengubahnya kerana menganggap bahawa ianya suatu yang telah ‘sebati’ dalam diri anda. Saya percaya setiap personaliti yang anda baca di ruangan ‘Success Stories’ di Kevin Zahri mempunyai pendapat yang sama berkenaan ini.

Kadangkala, kegemukan bukanlah kesalahan individu itu sendiri, ianya sesuatu yang dikongsi bersama. Ianya disebabkan oleh kebiasaan yang dipupuk dari kecil. Ingat tak pesan, kalau makan, makan sampai kenyang kan? Bersenam juga dianggap sebagai perkara yang tidak wajib oleh kebanyakan masyarakat kita. Sama juga bagi mereka yang kurus disebabkan kadar metabolism tinggi, senaman masih juga relevan dan penting!

Percayalah cakap saya, jika anda mempunyai azam untuk berubah anda pasti boleh mencapainya. Yang penting sekali, anda perlu ubah persepsi dan berhenti menyalahkan diri anda terhadap keadaan diri anda sekarang. Jika anda sedang membaca ini, ia bermakna anda sangat berminat untuk mengubah diri anda. Persoalannya sekarang, bilakah anda mahu mentadbir diri anda kembali? Jawapannya, sekarang!

Jika anda sedang membaca ini, ia bermakna anda sangat berminat untuk mengubah diri anda. Persoalannya sekarang, bilakah anda mahu mentadbir diri anda kembali? Jawapannya, sekarang!

Alasan #3 – “Saya diet, tak payah bersenam lah!”

Perkataan ‘diet’ ialah salah satu terma yang paling gemar digunakan dan juga ‘disalahguna’ oleh orang ramai yang cuba untuk mengurangkan berat badan! Diet tak bermakna anda ‘berpuasa’ dan mengikat perut anda dari makanan.

‘Diet’ sebenarnya ialah jumlah makanan yang diambil oleh seseorang. Setiap individu mempunyai jumlah nilai kalori harian (DCR) berlainan bergantung kepada fizikal badan dan juga gaya hidup seseorang itu (sama ada aktif atau tidak). Sudah tentu, tidak mustahil bagi seseorang itu untuk mengurangkan berat badan dengan hanya berdiet. Tetapi ianya sangat tidak disyorkan kerana seseorang itu perlu sangat berdisiplin dalam pengambilan makanan. Terdapat juga kemungkinan besar untuk berasa lapar dan akhirnya anda mungkin terlebih makan kerana tersangat lapar! Oleh itu, ‘diet seimbang’ sangat disyorkan oleh majoriti pakar nutrisi yang meliputi diet (‘reduced calorie diet’) dan senaman. Tahukah anda bersenam membantu anda mengurangkan nafsu makan?

Alasan #4 – “Saya tak mahu pergi gym, saya tak mahu badan ‘besar’ macam ahli bina badan!”

Mungkin ini salah satu sebab kenapa kurangnya pengunjung perempuan di gimnasium. Kaum wanita sangat risau jika tubuh badan mereka akan berotot seperti lelaki bina badan. Jangan risau, kebanyakan lelaki juga mempunyai kerisauan yang sama kerana tidak mahu kelihatan ‘besar’ macam ‘weightbuilder’.

Sebenarnya, bukan senang untuk seseorang kelihatan seperti ahli bina badan. Ianya adalah proses yang mengambil masa yang agak panjang dan diet mereka sangat berbeza berbanding mereka yang hanya pergi gym untuk menjadi sihat dan meningkatkan kesihatan diri. Jadi anda tak perlu risau!

Perempuan dan lelaki juga mempunyai fisiologi yang berbeza. Kepada kaum wanita, bentuk badan anda akan menjadi lebih menarik kerana latihan di gym membantu membakar lemak badan. Jangan jadikan alasan ini untuk tidak mahu pergi ke gym lagi okay?

Alasan #5 – “Bencilah bersenam! Tak suka!”

Saya suka berlari. Mungkin anda tidak suka berlari. Anda mungkin mempunyai aktiviti yang anda minat yang mungkin anda sendiri tidak tahu lagi. Yang penting di sini, jangan mudah berhenti dan berputus asa. Teruskan bersenam dengan pelbagai aktiviti yang anda boleh cari dan cuba. Kawan saya dah berhenti berlari dengan saya selepas beberapa minggu dan sekarang masuk kelas ‘pole dancing’. Tak kisahlah apa pun yang anda buat, cuma pastikan ianya sesuatu yang aktif dan membuat anda berpeluh!

Alasan #6 – “Buat penat saja exercise, tak ada beza apa-apa pun!”

Ramai orang putus asa dan berhenti bersenam sepenuhnya sebab tak nampak apa-apa pun beza selepas penat bersenam selama beberapa minggu. Banyak faktor yang menyebabkan kenapa ianya berlaku tetapi ianya boleh disimpulkan kepada satu sahaja, iaitu pengetahuan asas mengenai senaman.

Senaman akan menjadikan anda lebih sihat dan fit tetapi tidak akan membantu anda mengurangkan berat badan jika anda masih teruskan dengan diet anda yang biasa. Anda perlu tahu tentang konsep pemakanan sihat, dan juga tips mengenai senaman supaya anda boleh mencapai objektif anda secara efektif. Ingat, kualiti selalunya lebih penting dari kuantiti!

Alasan #7 – “Susahlah nak teruskan bersenam!”

Ada juga yang mahu bersenam tapi susah nak jadikan ianya satu amalan. Banyak sebab kenapa situasi ini boleh terjadi. Lazimnya ia mungkin disebabkan oleh terlalu memaksa diri untuk mencapai suatu objektif. Saya ingat lagi dahulu betapa azabnya untuk berlari hanya sejauh 1km tanpa henti. Ianya semuanya proses yang mengambil masa. Sekali lagi, ianya sangat bergantung kepada psikologi anda.

Betapa banyak anda mahu mencapai objektif tersebut. Saya selalu ingatkan diri saya untuk buat yang terbaik setiap kali bersenam kerana saya yakin setiap kali bersenam ialah satu kejayaan terhadap diri saya. Tak ramai orang yang sanggup bangun dari sofa dan keluar rumah hanya untuk pergi bersenam bukan?

Akhir sekali, kita perlu ingat bahawa seseorang tidak akan berubah kerana apa yang mereka sudah ketahui, tetapi apa yang mereka rasa tentang sesuatu. Seorang perokok tidak akan berhenti merokok kerana tahu merokok membahayakan kesihatan atau mungkin menyebabkan kanser, tetapi berhenti kerana merasakan sesuatu yang tidak kena tentang tabiat tersebut.




Ni plak shots sesaje gedik2 sikett~~ hehehhe:



Before doing workout:
Condition: Dry and still berbau wangi~~~
Stamina: Low
Energy: High
Kestabilan perut: Stable



After 2hours workout:
Condition: Bau busok!! Mandi peluh dasyat! xselesa & terpakse tukar baju!!
Stamina: Increase
Energy: Decrease
Kestabilan perut: Lapo macam hantu!!!


1. SENAM JADIKAN SATU KEMESTIAN HIDUP.

2. SIMPAN FOOD DIARY.

3. CARDIO & WEIGHT LIFTING.

4. FOCUS & COMMIT UNTUK FIT BUKAN KURUS.

5. CARI PUNCA TERLEBIH MAKAN & KURANG BERSENAM.

6. KUNYAH PERLAHAN & PASTIKAN PERUT SENTIASA FULL.

7. BERINGAT & TELITI KUANTITI & KUALITI MAKANAN YANG DIAMBIL.

8. 60% DIET, 40% EXERCISE!!!

9. DONT GIVE UP WALAUPUN SELALU DIGELAKKAN ORG LAIN...

10. TANAM DALAM DIRI SIFAT INGIN SIHAT, CERGAS & GEMBIRA!!

Thursday, October 13, 2011

Kegilaan yg menjadi2 !!

HUBBY~~~~~

I NAK KASOT NIHHHHHH~~~~~~~
PLIZZZZZZ
(sambil buat puppy's eye)
hehe~~






Biler Dah Kemarok Dgn Bakery & Confectionery


Disebabkan my mom ari2 bising dalam fridge die penuh dgn mcm2 jenis dessert yang xtahu sape nak makan, die terase sangat gampang n pissed off dgn ke'obses'an i buat bakery & confectionery ni~

Akhirnyer die mencampak i masuk ke kelas TARTS, ECLAIR, GANACHE & TIRAMISU under KFCH on this weekend....My mom support all de fees... YEEEEAAAAYYYYYY!!!!! bahagianyer diri ini!!! tq mummy!!!!



I akn di ajar tuk buat :


Assorted Tarts: Egg tarts, fruit tarts, creamcheese blueberry tarts etc....



ECLAIRS: whipped cream, creamcheese & chocolate....



TIRAMISU: Japanese Tofu tiramisu & French Original Tiramisu




GANACHE : sweet cherry ganache~~


Rase bersyukur biler dalam dri ni dh timba mcm2 ilmu bakery & confectionery...

Rase2lah, boleyh x one day nnti i brjaye bukak my dessert cafe tu???
Insyaallah~~ i will try my best to make it happen~~

Wednesday, October 12, 2011

MY TRAINING NEEDS

Ade beberape items lagi yang i need to have to fullfill my training needs... sbb bende2 ni sgt penting...ape lagi klo kat gym tu xde pompan tuk dibuat member borak2...kekdang bleyh mati bosan bler dikelilingi 'lelaki' buff2 keliling i kat gym tuh...bukan ape, segan nk rapat2 tuk jadi mmber..tegur2 sikit tu adelah...

So, biler pikir blek, ade lagi bende2 yg xcomplete evrytime i p gym...
Bende2 yg wajib ade...
Seperti

1) Training Earphone : Klo dikirakan balek, dan 2x earphone for my mp3 rosak sbb masuk air a.k.a peluh time training...bengang gak...arini nak kne p beli lagi~~~naseb baek mp3 xrosak...huisyyhhh~ jgn~ mp3 pink hadiah dari booboo sayang tuh~ klo rosak mati makkk ni ooiiiii~~~~ Arm wrist tuk letak mp3 pon xtahu nk bli ker x? rs mcm xperlu beli sbb biler pkai arm wrist, dah susah plak nk buat bicep training.... klo nak sangkut, mp3 xde pin...klo nk gantung, susah plak nk brlari...ade idea x??





2) Sport Shoe: Ha!! ni ha jah! NIKE AIR MAX ni~~ entah biler i nak beli tah...padehal xdelah mahal sgt~~~ cume duet byk lari ke tempat laen jew~~~ nak harapkan satu jew Nike Sport shoe i tu, memang bau harum ar klo xprnah switch2 pkai...i need another one sport shoe ( training & running shoe)....



3) Gymboss Interval Timer : ni sekor lagi bende yg xleyh xde...wajib bende ni ade...klo bende ni xde, i terpakse depends kt workout machine tuk tahu bape i burn arini...penting ni sbb ari2 nk kne catit dlm workout diary.... klo ade bnde ni, dpt exact amount brape kt burn per shot!



4) Training Glove: Dah setengah tahun i buat weight training without using glove....ha!! ambek ko jah! tipah! senah! kematu kulit celah2 jari i!! sbb ari2 brgesel dgn tekanan beban tu.... mmg cari nahas xpkai bende ni klo bt weight training ari2....



5) Protein Shake: Di sebabkan i dh lame sgt buat low carbs diet and harapkan protein just dari soya, tenusu & tempe, my coach recommand me to drink protein shake everyday... especially pre-workout meal ( yg selalunyer i just makan pisang sebijik or energy bar tuk energy)
bende ni ade jual kt GNC blakang umah i.... mmg senang nk cari....cume pulus belom cukup nk beli bnde ni~ hahaha~ xpe, otw nih~~



6) Training Outfit: Setakat ni i pkai baju sport biase2 jew...belom confident nk pkai syntetic punyer outfit yg lekat2 kt badan tu...walaupn i tgk adelah minah2 yg xprnh dtg gym, yg hangat2 taik ayam nk men gym, pkai baju & kasut sports mahal2....tapi datang nyer sehari dua jew....sok luse terus hilang dah....bulan2 dpn pon hilang xdtg2 lg...pape jewlah...baek korg bg i baju2 sports mahal tuh.....

Kelmarin, dgn sadisnyew, bag gym i terkoyak dgn "HEBAT" sbb dh lame sgt pkai...beg murah katekan, xtahan lame.... so, knelah kumpul duet lagi tuk beli training beg yg ade brand2 sket...aduhhhh~~~ saket mak, nokk!!




GIFT FROM THE GYM~

After almost half years training hard at the gym, finally i dpt 'gift' from Ez Gym...
yeayyyy!!!! thanx abg roy!!
love it!!!



makin bersemangat 10x ganda nak workout pasni bler datang gym..hehehehe~

Monday, October 10, 2011

zzzzZZZzzz

Sangat maaaalllaaaasss nak update blog arini~~~

malas nk update my fitness & diet progress~
entahlah~ mmg malas giler perasaan arini rase~

Update short2 jew sudeyh...cube merajinkan diri....

** still on my oatmeal diet....

** still controlling my low calorie intake....

** achieved my target sepanjang hitting gym on weekend aritu (wlwpn dh lame malasa p gym)
~ Saturday: burns 650kcal....
~ Sunday : burns 810kcal....
(hepi sgt smp nk lompat biler tgk fitness makin increase)

** im losing almost 58.9kg rite now... give a pat to myself for de hardwork...
(mesti korg xcaye kan my weight dh smp level tu...coz i pon xcaye... nk swoh i buktikan dgn gambar?? boleyh, tp nnti dlu lah eh....)

Becoz rite this week i nk lose totally 58.0 kg....klo takat 58.9kg tu belom bleyh tuk tayang lagi ar gambarnyew~~

Wish me de best & luck for this week~ harap2 i dapat capai 58.0kg by this Sunday....
Klo xdpt achieve, xpe...asalkn dont give up...keep that strong commit in u~

Thursday, October 6, 2011

Ngendap2 kejap


Ape snacks yang ade dlm laci meja kt opis i ??

Ni lah di antara snacks yang i akn telan between main meal i....

Just wanna make sure perut full & metabolisme in good conditions~

Wednesday, October 5, 2011

Dan Hari2 Seterusnyew~

Long story short for my food log:

Oatmeal Diet

Tuesday, Day 2:

Breakfast: 1 big bowl of Oatmeal Yogurt + cebisan2 buah kurma (180kcal)

Snack: 1 glass of Soy milk (60kcal)

Lunch: 2bijik bun (smbal ikan bilis & sausage) (170kcal)
1 kotak Soy milk (60kcal)

Snack: 1 biji green apple (80kcal)
1 mug of Special K flakes (165kcal)

Dinner:Tomyam (non oil) wit vegetarian yong taufu (140kcal) & lots of plain water...

Wednesday, Day 3:

Breakfast: 1 glass Soy milk (60kcal)
4pc Eko oat crackers (60kcal)

Snack: 2pc Jacob Wheat crackers (35kcal)

Lunch: Pan-Fried Dory wit Sweet Sour Sauce (250kcal)
plain water (0kcal)

Pan-Fried Dory wit Sweet Sour Sauce for my lunch box...
nmpk mcm oily & menggemokkan kan?? tp sebenarnyew x....bcoz im only using 1 t/s of EVOO (extra virgin olive oil)
Sgt suke coz this is where i got my protein sources selain tempeh~

Snack: 1 biji green apple (80kcal)

Dinner: 1 set of Poach Egg Sandwich (110kcal)
and lots of plain water....

What is a POACH EGG????
i jumpe bende alah ni dari blogger Masterchef...sgt interesting sbb dorg ckp bende ni agak challenging nk dpt nice perfect one~~ Even contestants Masterchef pon error bbrape kali bt telur ni.....So, abende nyer telur ni???


A poached egg is an egg that has been cooked by poaching, that is, in water...No oil or fat is used in its preparation.

Ciri2 Poach Egg: The perfect poached egg has a runny yolk, with a hardening crust and no raw white remaining...

So, i decided to challenge my cooking skill....boleyh ker i buat telur yg kononnyew mencabar nih???

And de result was....


Jadi kew x?? Jadi kew x????
Nervous giler~~
............

..........

...........

...........

..........

...........

.............

...........

TAADAAAAAA!!!~~~~


Masak dgn elok & cantik!!!!! xruin de white egg texture!!!

but lets see the last criteria yg membuatkan poached egg yg i bt ni menjadi dgn hebat or x..... the yolk! make sure its runny~~

............

.............

..................

...................

.................

...............

...............

yess~~ de moment dat i've been waiting for~~ poking de egg yolk~~

..................

...................

..................

gosh! i hope de yolk xkeras!!!

.....................

...............

.................

................

...............

POKE!!
annddddd~~~

YESSSSS!!!!!! FINALLY!!!!! COOKED PERFECTLY!!!!!!!

yeah~ i'm goodddd, rite~~~
hahaha~~
thanx to my hubby sbb puji i hebat (sbb die pon xprnah buat poach egg wlwpn die cheff) hehehehe~~~~

Saye hepi!!!! pasni bleyh buat poach egg tutup mate jew~~
haha~ ;P


Tuesday, October 4, 2011

Biler Nak Buat Clearence dlm Fridge~

HAH!! ni keje org xde keje~~ last weekend i decided nak buat clearence kat dlm fridge...mne makanan2 yang dh sisa2 tu nak buang jew....buat semak dlm fridge sampai dah xmuat dah (walaupon kat uma ade 2bijik fridge besauu~)....saket ati bler kpale serabut xtahu nak sumbat camne....so, dari saket kepale setiap kali bukak fridge, dengan rajin & bersifat anak solehah nyew i meringankan tulang tuk kemas & clearkan fridge tu....

Mase tgk nak disposekan sisa2 makanan yg tinggal sikit xtahu nak buat ape, bler i i tgk blek sume makanan2 tu ok lagi, x expired pon tp xtahu camne nak menyedapkan lagi tuk dimakan...cube korg tengok ape yg ade depan mate i ni, ape yg i nak buat??? xkan nk buang bende2 ni???

1) plain sponge cake orange flava (daa!!~ sape nk telan sponge cake kosong mcm nih~)
2) canned peach in syrup (ade ar lagi bape ketol kat dalam tuh)
3) tepong custard yang tinggal siket lagi...
4) susu cair pon tggl siket~~
and
5) serbuk jeli yang dah diguna separuh....

yang de rest sume rotten vege & fruits yang xde org nk makan... (kat uma i yg makan vege & fruit just me & my parent jew..adik2 sume xmakan...dorg karnivor~)

hummm~ biler dah setengah jam temenung ( eceh! xsampai pon 1/2 jam tuh) kat bende2 alah tu, tetibe

BLINK BLINK!!! mentol kpale bernyale...
so tercetuslah idea nak buat...

jeng jeng jeng!!

STRAWBERRY & CUSTARD TRIFFLE~~
(lapisan2 yang terdiri daripada potongan spongecake for de base, then di layered2kan dengan peaches, custard and jelly)

dahhh~~ xsampai 15min pon buat mouth watering dessert nihh~~~


Lagi lawa klo pkai glass berkaki tinggi tu....i ade tp xpkai sbb nnti xmuat nk msk dlm fridge, tggi sgt gelas tuh~

xsampai 2ari dessert tu dh langsai dr fridge...Amiinnnnn~~~ CLEAR akhirnyew fridge i~~
Adik2 menjamukan kt kekawan dorg sambil2 lepak men PS kt uma.....dapat pujian dr kekawan2 adik2 sbb kakak pandai masak~ dorg pon rajin dtg uma sbb nk makan mcm2 dessert i buat setiap mggu~~

i suke experiment mcm2 dessert and almost every week i akn buat, tapi satu pon i xpernah makan dgn full version...just jamah sket...sbb i lagi suke buat dari makan~ i suke gemokskan tetamu2 i dgn dessert2 i...hehehehe~~~

Monday, October 3, 2011

RE - START BACK AGAIN !!!

hahahahaaa~~~
lawak & bangang biler pikir blek~~
kne re-start blek my diet oatmeal yg xjadi sepanjang bulan raye arituh~
pham2 jewlah sepanjang bulan syawal banyak open house...
tekak pon tengah berselera....
but still controlling my weight...
gym pon jarang pegi bulan lepas sbb bz dgn keje & open house...
letih & malas sket nk exercise..
dari 63kg (semggu after raye) turun kepada 60.8kg menjelang akhir Syawal (akhir Sept arituh)..
So today already 3rd October and have started my gym schedule dari Sabtu (1st Oct) aritu...
3rd Oct ni plak nak restart blek my 14 days Oatmeal diet macam dlu~ harap2 kali ni berjaye sampai ke 14ari... and today im fasting...ajar nafsu makan ni supaye control2 sket...
susah tahap dewa lah nak start control nafsu makan blek pas raye, tp i kne igt blek yang i dah half way to go~~ xkan nk give up tengah jalan plak! mne bleyh!
iye2!! i tgh struggle my soul & body to get back on track!!!
grhhh!! sgt marah dgn nafsu tekak kuat makan!!

According to my current weight 60.8kg, my :
BMR : 1303 kcal
DCR : 2020 kcal ( exercise 3-5x per week)
mDCR : 1520 kcal (energy i need per day)

Cam biaselah:

OATMEAL DIET
** warning: oatmeal diet ni is for temporary....jangan lebih dari 14hari...sbb diet ni xseimbang...tujuannyer just untuk flush & detoxifying your body in the safe way~

DAY 1:

INPUT

Sahur: 1 small bowl of Yong Taufu (200kcal)
2 glass of soy milk (60kcal)

Buka: 1 small bowl of Oatmeal plain Yogurt (230kcal)
1 glass soy milk (60kcal)

Supper: 1 green apple (36kcal)

Total: 586kcal (sikit and xpatut...isyk2...sbb arini mls nk exercise)

OUTPUT

outdoor working for today, grocery shopping 1hour and no heavy exercise...

total: 180kcal burn!

SHOT OF THE DAY (2) !!!

Glee - Run The World (Girls) - Official Music Video

THIS SONG BURNS MY SPIRIT LOSING ANOTHER 10KILOS ANOTHER 3MONTHS!!!!

p/s: walee! u're going waaayyy dooowwwnnnn~~